Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Παρενόχληση ελληνικής άσκησης από τουρκικά αεροπλάνα

Παρ΄ ολίγον «θερμό» επεισόδιο είχαμε σήμερα στο Αιγαίο με ενεργοποίηση της «κόκκινης» γραμμής μεταξύ των επιτελείων Ελλάδας-Τουρκίας.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ελληνική άσκηση έρευνας και διάσωσης «Ιωνάς 2009», 4 τουρκικά μαχητικά, που ανήκαν σε σχηματισμό 10 τουρκικών αεροσκαφών, αγνοώντας σχετική ΝΟΤΑΜ εισέβαλαν στο χώρο της άσκησης μεταξύ Χίου και Σάμου και παρενόχλησαν τις ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην άσκηση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις 13:30 τέσσερα F-16 αποσπάστηκαν από σχηματισμό και πραγματοποίησαν χαμηλή διέλευση σε ύψος 2.200 ποδών μέσα στην περιοχή της ελληνικής άσκησης, παραβιάζοντας το κατώτατο ύψος των 10.000 ποδών που είχε τεθεί ως ελάχιστο από ελληνική ΝΟΤΑΜ αλλά και το FIR Αθηνών.
Η διέλευση κράτησε 5 λεπτά και στις 13:35 τα αεροσκάφη κινήθηκαν βόρεια της Λέσβου και εξήλθαν από το ελληνικό FIR νότια της Χίου, όπου ήταν και ο χώρος της άσκησης ΙΩΝΑΣ.

Εντύπωση προκαλεί ότι τα τουρκικά μαχητικά επιχειρούσαν υπό σχεδιασμό και έλεγχο στρατηγείου του ΝΑΤΟ και υποστηρίζονταν από ιπτάμενο ραντάρ AWACS E-3 της Συμμαχίας.

Επισημαίνεται ότι μετά από αρκετό καιρό ενεργοποιήθηκε η τηλεφωνική «κόκκινη γραμμή» μεταξύ των δύο CAOC-7 της Λάρισας και του CAOC-6 στο Εσκισεχίρ.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το υπουργείο Άμυνας έκανε τα δέοντα διαβήματα στο ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: