Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΕΘΝΟΣ 7-11-09 Σάμος | Το Ξενία βουλιάζει σε... «βαθύ» πέλαγος αδιαφορίας

Ερειπωμένο από την εγκατάλειψη, το άλλοτε επιβλητικό ξενοδοχείο που γνώρισε στιγμές δόξας, έχει μετατραπεί σε εστία μολύνσεως και καταφύγιο αστέγων

Με φόντο το ερειπωμένο κτίριο του «Ξενία», θα γίνονται στο εξής οι παρελάσεις και οι δημόσιες εκδηλώσεις στο Βαθύ, την πρωτεύουσα της Σάμου, αφού μπροστά από αυτό θα στήνεται η εξέδρα των επισήμων.
Την απόφαση έλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Σάμου σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη του «Ξενία» το οποίο έχει μετατραπεί σε καταφύγιο λαθρομεταναστών και αστέγων.
Το άλλοτε επιβλητικό κτίριο που χτίστηκε το 1958 από τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη και που ο επισκέπτης το αντικρίζει μόλις φτάσει στο λιμάνι, κατέβασε... ρολά προς το τέλος της δεκαετίας του 80.

Χτίστηκε στη θέση που βρισκόταν το ηγεμονικό Μέγαρο της Σάμου, το οποίο καταστράφηκε από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς τον Νοέμβριο του 1943.
Γνώρισε στιγμές δόξας στις δεκαετίες του 60 και του 70, όταν το νησί ακόμη δεν είχε ουσιώδεις τουριστικές υποδομές και πολλοί το επέλεγαν όχι μόνο για την «αίγλη» του ονόματός του αλλά και για την εξαιρετική θέα του στο λιμάνι και την πόλη της Σάμου.
Στο εσωτερικό του μια τοιχογραφία του Αλέκου Φασιανού, γνωστή ως τα «Ναυτάκια», κοσμούσε τον χώρο. Προς το τέλος της δεκαετίας του 80, άρχισε η αντίστροφή μέτρηση. Οπως πολλά «Ξενία» σε όλη την Ελλάδα, σταμάτησε να λειτουργεί και παραδόθηκε στον χρόνο.
Αίτημα
Οπως δήλωσε στο «Εθνος» ο νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας «η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζήτησε επανειλημμένα από την πολιτεία να αποδοθεί σε αυτήν το συγκεκριμένο κτήριο, γιατί πιστεύει ότι είναι περιουσία δική της, αφού αντικατέστησε μέγαρο της Διοίκησης. Παρ όλα αυτά το αίτημα της αυτοδιοίκησης παραμένει ανεκπλήρωτο».
Το κτίριο σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο και επικίνδυνο, καθώς η αποσάθρωση του είναι μεγάλη και η πτώση υλικών πιθανή. «Στεγάζονται εκεί κάθε λογής άνθρωποι που δεν έχουν πού να πάνε», σημειώνει ο κ. Κάρλας.
«Αυτό δημιουργεί κινδύνους για τους ίδιους που δεν γνωρίζουν για τη στατικότητα του κτιρίου, αλλά και για τον πληθυσμό της πόλης, αφού έχει καταστεί εστία μόλυνσης.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι βρίσκεται σε περίοπτη θέση προκαλεί την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας».

Το «Ξενία» ανήκει στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, η οποία σε σχετική αλληλογραφία με τη Νομαρχία Σάμου, τον περασμένο Ιανουάριο είχε απαντήσει ότι «σε ό,τι αφορά την τουριστική αξιοποίηση του Ξενία, πρόθεση της ΕΤΑ ΑΕ αποτελεί η ανάπτυξή του, μέσω ιδιωτικών επενδύσεων κατόπιν σχετικού δημόσιου διαγωνισμού, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, ο οποίος θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».
Για το θέμα του «Ξενία» κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς το νέο υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός.
Σε αυτή ο κ. Ψαριανός ρωτά αν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να παραχωρηθεί το Ξενία στην αυτοδιοίκηση της Σάμου προκειμένου να το αξιοποιήσει και αν υπάρχει η σκέψη να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, «καθώς αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: