Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Γιορτάζεται αυτή την ώρα στην Ζωοδ. Πηγή η ρίψη τμηματων του Ιερού Λόχου τον Οκτωβρη του '43 και ο βομβαρδισμός της 17ης Νοεμβρίου του '43


Με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8 Σεπτεμβρίου 1943 οι δυνάμεις του ΕΑΜ ελευθέρωσαν τη Σάμο και συγκροτήθηκε Προσωρινή Επιτροπή από τους Μητροπολίτη Ειρηναίο, Εμμανουήλ Καλημέρη, ιατρό, Αριστείδη Σιδηρουργό, έμπορο και Γεώργιο Λεβεντάκο Φαρμακοποιό για τη διοίκηση του νησιού.

Η Σάμος είναι το πρώτο και μοναδικό Ελληνικό έδαφος που ανέκτησε την ελευθερία του με τις δικές του , αποκλειστικά, δυνάμεις αμέσως μετά την συνθηκολόγηση του Μπαντόλιο.

Τέλη Οκτωβρίου 1943 κατέφθασαν στο ελεύθερο νησί μας τμήματα του Ιερού Λόχου υπο τον συνταγματάρχη Χ. Τσιγάντε πέφτοντας με αλεξίπτωτα στην περιοχή της Βλαμαρής καθώς και Άγγλοι σύνδεσμοι από τη Σμύρνη.

Το νησί μας παρέμεινε ελεύθερο μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 1943 οπότε οι Γερμανοί βομδάρδισαν το Βαθύ και το Τηγάνι σκορπώντας το θάνατο.

Ο βομβαρδισμός έθεσε τέρμα στη βραχύβια ελευθερία της Σάμου και ανάγκασε τμήματα του ΕΑΜ, το Δεσπότη Ειρηναίο και άλλα μέλη της Προσωρινής Διοίκησης, την Αγγλική αποστολή, τον Iερό Λόχο και πολλούς Σαμιώτες να διαφύγουν, μέσω Τουρκίας προς τη Μέση Ανατολή καθώς άρχιζε για τα νησιά μας η Γερμανική κατοχή και ο νέος κύκλος αγώνων του Λαού μας για τη Λευτεριά.

Σε ανάμνηση της ρίψης τμημάτων του Ιερού Λόχου στην ελεύθερη Σάμο τον Οκτώβριο του 1943 και προς τιμήν των θυμάτων του φοβερού βομβαρδισμού της 17ης Νοεμβρίου 1943 από τους Γερμανούς σε Βαθύ και Τηγάνι γίνεται αυτή την ωρα Δοξολογία εις μνήμην των θυμάτων στον Ιερό Ναό της Μονής Ζωοδόχου Πηγής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιου, Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Ζωοδόχου Πηγής και κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες αρχές

Δεν υπάρχουν σχόλια: