Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Ο Ζακ Μπαρό στην Αθήνα για το 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη

Ο κ. Barrot απευθυνόμενος, σήμερα (4 Νοεμβρίου), στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα τόνισε την σπουδαιότητα της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ παγκόσμιων κυβερνήσεων και ειδικότερα μεταξύ των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού μεταναστών, στους τομείς της μετανάστευσης και της ανάπτυξης, με έμφαση στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αναγκαία, ανέφερε, είναι και η συμμετοχή και η συνεργασία της κοινωνίας πολιτών, των συνδικάτων, των εργοδοτών και των διεθνών οργανισμών στον διάλογο αυτό. Η κινητικότητα, συνέχισε, αποτελεί φορέα κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής προόδου.
Ο Αντιπρόεδρος κ. Barrot αναφέρθηκε εκτενέστατα στην παγκόσμια προσέγγιση της μετανάστευσης, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2005 και εστίασε σε τρεις άξονές: την προώθηση της κινητικότητας στο πλαίσιο της νόμιμης μετανάστευσης, τη συμβολή στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.Μιλώντας για την προώθηση της κινητικότητας, ο κ. Barrot ανέφερε την δημιουργία μιας διαδικτυακής πύλης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετανάστευση με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην ενημέρωση των μεταναστών για της δυνατότητες εργασίας στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά το ζήτημα αναγνώρισης των προσόντων που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό αλλά και την μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Ο κ. Barrot, επίσης, επεσήμανε την σπουδαιότητα καταπολέμησης της «εμπορίας» ανθρώπων και την ανάγκη παγκόσμιας κινητοποίησης με στόχο την πρόληψη, καταστολή και προστασία των θυμάτων.Τέλος, ο Αντιπρόεδρος κ. Barrot παρουσίασε ένα νέο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το «μεταναστευτικό προφίλ». Πρόκειται για ένα σύνολο δεδομένων και στοιχείων που επιτρέπουν την σύνταξη μιας πραγματικής μεταναστευτικής πολιτικής με συνεκτική στρατηγική και διατομεακή προσέγγιση. Κάθε χώρα θα μπορεί να επιλέξει αν θα δημιουργήσει ένα «μεταναστευτικό προφίλ» με βάση το δικό της συμφέρον. Ήδη αρκετές χώρες της Αφρικής, της Λ. Αμερικής και της Αν. Ευρώπης έχουν αποκτήσει «μεταναστευτικό προφίλ» και οι πρώτες αντιδράσεις είναι πολύ θετικές. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Barrot έτεινε χείρα συνεργασίας σε όλους για την καλύτερη ανάπτυξη του νέου αυτού εργαλείου.

πηγή: ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ EUROPE DIRECT ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: