Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Κατάληψη λόγω απουσίας ... 3 καθηγητών


Τραγελαφικές καταστάσεις στη Σάμο


Του Αποστολου Λακασα

Οποιος προλάβει το κτίριο... «κατέλαβε». Στη Σάμο οι νεοπροσληφθέντες καθηγητές έπρεπε να προλάβουν τους καταληψίες μαθητές ώστε να μπουν στο σχολικό συγκρότημα και να κάνουν τα μαθήματα επιμόρφωσης. Πρόκειται για ένα ακόμη τραγελαφικό περιστατικό που δείχνει τη... χαλαρότητα της ελληνικής εκπαίδευσης και κυρίως των μαθητικών καταλήψεων που κάθε χρόνο ενσκήπτουν ως φθινοπωρινές διακοπές. Ποιος φταίει; «Τα παιδιά είναι ανήλικα. Παρασύρονται εύκολα. Το θέμα είναι η στάση των γονιών» είπε στην «Κ» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου κ. Σταμάτης Σπυράκης. Συγκεκριμένα, πριν από περίπου 15 ημέρες άρχισε η κατάληψη στα σχολικά συγκροτήματα γυμνασίων και λυκείων της Σάμου. Οι μαθητές διαμαρτύρονταν για ελλείψεις λίγων εκπαιδευτικών. Το πρόβλημα ήταν μικρό συγκριτικά με τις απώλειες ωρών μαθήματος που προκαλούσε η κατάληψη. Ομως, οι εκκλήσεις του κ. Σπυράκη και των συναδέλφων του εκπαιδευτικών προς τους μαθητές για λήξη της κατάληψης δεν έπιασαν τόπο. Και οι γονείς έδειξαν αδιαφορία να λάβουν μέτρα. Ετσι, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έστειλε επιστολή προς την Εισαγγελία και την Aστυνομική Διεύθυνση Σάμου στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «επειδή το δικαίωμα στη μόρφωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, άρα δεν μπαίνει σε ψηφοφορία ούτε κρίνεται από κάποια πλειοψηφία ή μειοψηφία, και επειδή η παρουσία εξωσχολικών στοιχείων εγκυμονεί κινδύνους για την υποδομή των σχολείων, την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών, παρακαλούμε όπως εφαρμοστεί ο νόμος και να υπάρχει αστυνόμευση των χώρων, ώστε να διασφαλιστούν η λειτουργία και η υποδομή των σχολείων».

Στην απόφαση αυτή συνέβαλε το γεγονός ότι εξαιτίας των καταλήψεων κινδύνευαν τα σεμινάρια των νεοπροσληφθέντων καθηγητών. Βέβαια, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος ο κ. Σπυράκης βρήκε την ακόλουθη «λύση». Ηταν γνωστό ότι η λίγοι μαθητές που κρατούσαν υπό κατάληψη τα κτίρια απλώς παρουσιάζονταν στις 8 το πρωί στο σχολείο. Αφού ενημέρωναν καθηγητές και μαθητές ότι «η κατάληψη συνεχίζεται» έφευγαν από το σχολείο. Ετσι, ο κ. Σπυράκης κάλεσε τους καθηγητές να βρίσκονται στο σχολείο πριν από τις 8 π. μ. ώστε να προλάβουν τους μαθητές. Οσοι καθηγητές καθυστερούσαν εμποδίζονταν από τους μαθητές να εισέλθουν, ενώ καλό ήταν οι καθηγητές να έχουν προμηθευθεί νερό και καφέ από πριν, διότι αν έβγαιναν από το σχολείο δεν θα ξαναέμπαιναν.

Η ιστορία είναι ένα ακόμη δείγμα της παθογένειας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. O κ. Σπυράκης δηλώνει ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα, όμως οι καταλήψεις είναι ο πλέον στρεβλός τρόπος αντιμετώπισής τους. «Ελειπαν δύο καθηγητές, όμως μετά τις καταλήψεις έχουν χαθεί μαθήματα σαν να έλειπαν 40 καθηγητές. Είναι μεγάλες οι ευθύνες των γονιών. Προσπαθώ να αντιμετωπίσω τα προβλήματα. Και τι εισπράττω; Αδιαφορία».




πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: