Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Έντονη προσβολή ρυγχίτη


Σάμος 5 Αυγούστου 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΑΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΑΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
& ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Γραφείο τύπου Ν.Α. Σάμου
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: Διοικητήριο, Δερβενακίων &
Αλ. Αλέξη 1 , 83 100 Σάμος

ΠΛΗΡΟΦ.: Γιώργος Κατσικογιάννης
ΤΗΛ. 22733 53432, Fax : 22730 80395
Email: g.katsikogiannis@samos.gr


Δελτίο τύπου
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρήθηκε έντονη προσβολή ρυγχίτη στους
ελαιώνες του νησιού μας κυρίως με μικρόκαρπες ποικιλίες (πχ. Κορωνέικη). Ο ρυγχίτης είναι ένα κολεόπτερο μικρού μεγέθους (5 – 6 χιλιοστών) σκούρου χρώματος με έντονα ανεπτυγμένο ρύγχος.
Ολοκληρώνει μια γενιά μέσα σε δύο χρόνια. Τα συμπτώματα της προσβολής είναι έντονα στους καρπούς οι οποίοι εμφανίζονται διάτρητοι με αρκετές οπές ο καθένας, που στη συνέχεια με την ανάπτυξη του καρπού εμφανίζονται βυθισμένες. Η προνύμφη του εντόμου ορύσσει στοά στο ενδοκάρπιο και φτάνει στο σπέρμα του καρπού και το τρώει. Στη συνέχεια επακολουθεί πτώση του προσβεβλημένου καρπού και τα περισσότερα έντομα εγκαταλείπουν τους καρπούς και μπαίνουν στο έδαφος, στο οποίο παραμένουν μέχρι το φθινόπωρο. Τότε γίνεται η νύμφωση και προκύπτουν τα ακμαία που ενηλικιώνονται το χειμώνα.

Η προσβολή του ρυγχίτη διαφέρει αρκετά από τη δακοπροσβολή, η οποία εφέτος παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω των επεμβάσεων που έγιναν εγκαίρως και των υψηλών θερμοκρασιών (άνω των 30 C) που επικρατούν.
Ο ρυγχίτης συνήθως δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα φυτοπροστασίας, αλλά μερικές φορές λόγω καιρικών ή άλλων συνθηκών μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία του. Για την αντιμετώπιση του συνήθως γίνεται ψεκασμός κάλυψης των δένδρων, που εμφανίζουν έντονες προσβολές, την επόμενη Άνοιξη μετά την ολοκλήρωση της άνθησης με οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ

Π. Καλομοίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: