Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009

Ασφάλεια Μικρών Ερασιτεχνικών Σκαφών


Από την αρμόδια Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφορικά με την ασφάλεια μικρών ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής, ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες, υπενθυμίζονται και συστήνονται στους ιδιοκτήτες * κυβερνήτες τα ακόλουθα, η τήρηση των οποίων θα συμβάλει, αφενός μεν στο να μην εξελιχθεί μία ψυχαγωγική απασχόληση σε περιπέτεια για τους ίδιους και τα άτομα που είναι μαζί τους, αφετέρου δε, στο να μην κινητοποιούνται άσκοπα οι Υπηρεσίες Έρευνας & Διάσωσης,για περιπτώσεις, οι οποίες με σωστή πρόληψη δεν θα είχαν λάβει επικίνδυνη τροπή και εξέλιξη:

· Να μην επιχειρούν πλόες πέραν των προβλεπομένων, από τις άδειες εκτέλεσης πλόωντων σκαφών τους, αποστάσεων.


·Να μην αποπλέουν πριν βεβαιωθούν ότι:
α) Όλα τα προβλεπόμενα εφόδια υπάρχουν επί του σκάφους και είναι σε καλή κατάσταση.

β) Γνωρίζουν τη χρήση τους και πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το καθένα αν χρειαστεί.

γ) Η κύρια και τυχόν εφεδρική μηχανή έχουν ελεγχθεί για την καλή λειτουργία τους.

δ) Τα καύσιμα επαρκούνγια το προγραμματισμένο ταξίδι.


·Σε περίπτωση που υπάρχει οποιοσδήποτε ηλεκτρονικός εξοπλισμός επί του σκάφους (όπως συσκευές VHF, VHF/DSC, EPIRB, RADAR, GPS, PLOTTER), θα πρέπει να είναι πλήρως εξοικειωμένοι με τη λειτουργία και τους περιορισμούς τους.


· Να μην ξεκινούν ένα ταξίδι αν, προηγουμένως, δεν έχουν ενημερωθεί για το δελτίοκαιρού και τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να επικρατήσουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, να μη διστάσουν να αναβάλουν το ταξίδι τους.


· Να ενημερώνουν πάντα τους οικείους τους για τον προορισμό τους και τον προβλεπόμενο χρόνο άφιξης σε αυτόν. Επίσης, να τους καλούν σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να ενημερώσουν για την ασφάλειά τους και τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα.


· Τέλος, σε περίπτωση προβλήματος, να παραμένουν ψύχραιμοι, έχοντας σε ετοιμότηταπρος άμεση χρήση το σωστικό εξοπλισμό και παράλληλα να μην διστάζουν να καλέσουν τον αριθμό «108»(Άμεση Δράση Λιμενικού Σώματος) ή τον «Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης» «112», αναφέροντας το είδος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν, το όνομα του σκάφους, τη θέση (γεωγραφικό στίγμα), τον αριθμό των επιβαινόντων και την αιτούμενη βοήθεια.