Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ ΙΚΑΡΟΣ 2009-ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ-ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2009


Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος (ΓΕΝΙΚA)
Το φεστιβάλ γίνεται κάθε καλοκαίρι (τέλος Ιουλίου/αρχές Αυγούστου) στο νησί της Ικαρίας στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Στο Μουσικό μέρος του Φεστιβάλ έχουν μέχρι τώρα συμμετάσχει καλλιτέχνες όπως οι L' HAM DE FOC (Ισπανία), οι Motion Τrio (Πολωνία), οι Etnika (Μάλτα), οι Chicana Gypsy Band (Ισπανία, Μεξικό, ΗΠΑ), ο Μίμης Πλέσσας και η Κλαούντια Ντελμέρ, η Lamia Bediοui (Τυνησία), οι ΘΕΡΟΣ, οι Τangarto, ο Βασίλης Λέκκας και ο Γιάννης Σπάθας, ο Γιώργος Ψυχογιός , και οι Encardia.

Το 2009 είναι η τέταρτη χρονιά της λειτουργίας του.

Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 9.45μ.μ. Θα υπάρχουν λεωφορεία ειδικά για τις συναυλίες και η γενική είσοδος είναι € 10.

Oι στόχοι μας
Το φεστιβάλ ταυτίζεται με τον μύθο του Ικάρου.Στο φεστιβάλ αυτό φιλοξενούμε καλλιτέχνες που αγκαλιάζουνε και εντάσσουνε πολιτισμό η πολιτισμούς άλλων λαών στην μουσική τους. Εννοείται ότι οι μουσικοί που «ανοίγονται» προς άλλους πολιτισμούς και τους μελετούν αισθάνονται και πολύ αγάπη και θαυμασμό για αυτό που είναι πέρα από τα βιώματα της δικής τους χώρας.

Πιστεύουμε επίσης ότι η έννοια του διαλόγου είναι αυτή που προστατεύει τον εγχώριο πολιτισμό αφού το ξεκίνημα ενός διαλόγου σε οποιοδήποτε θέμα μας κάνει να εκβαθύνουμε πρώτα τη γνώση της «δικής μας όχθης». Αυτόματα όλα αυτά θα μας κάνουν να κοιτάμε και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδος.

H αρχή
Μετά από μια σειρά συναντήσεων το χειμώνα 2006, και οι τρεις δήμοι της Ικαρίας αποφάσισαν να υποστηρίξουν πνευματικά και οικονομικά αυτήν την προσπάθεια. Στο παρελθόν το φεστιβάλ βοηθήθηκε και από την νομαρχία της Σάμου Οι συναυλίες πραγματοποιούνται και στους τρεις δήμους του νησιού ανάλογα με την οικονομική συμβουλή του κάθε δήμου.

Οι κοινή μας επιθυμία να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός φορέας οποίος θα φέρει εκλεκτά μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με ιδέες και οράματα οποία θα λειτουργήσουν προς όφελος των κατοίκων του νησιού, των επισκεπτών του και των ίδιων τον συμμετοχών του φεστιβάλ. Εφέτος το Φεστιβάλ συνχρηματοδοτείται και απο τη ΤΕΔΚ Σάμου.

Tο νησί
Ένα ακόμα νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Κι όμως η Ικαρία έχει τρόπο στη θάλασσα των νησιών να ξεχωρίζει.Στον γοητευτικό μύθο του Ίκαρου η ανοιχτή θάλασσα του νησιού αποτέλεσε το άδοξο τέλος του φιλόδοξου ταξιδιού του. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος ο Ηρακλής ονόμασε τη θάλασσα αυτή Ικάριο πέλαγος και το διπλανό νησί Ικαρία.Πέρα όμως απ' τη μυθολογική βαρύτητα του τόπου, τα ευρήματα που έρχονται στο φως από τη νεολιθική περίοδο και την κλασική αρχαιότητα, φανερώνουν τον ιδιαίτερο ρόλο του νησιού που συνεχίζει έως την σύγχρονη ιστορία, αγκαλιάζοντας τους εξόριστους κομμουνιστές με ανεπτυγμένα αισθήματα αδελφότητας, αγάπης και ελευθερίας.Αυτά τα χαρακτηριστικά των Ικαριωτών αποτελούν και την κινητήριο δύναμη του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος. Πρόκειται για μια πολιτιστική έκφραση του οράματος που γεννά η πορεία του νησιού στην ιστορία και ο ρόλος του στον μύθο που συναρπάζει. Σκοπός του να καλωσορίζει καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο και την Ελλάδα για να μοιραστούν εμπειρίες σε έναν διάλογο πολιτισμού συνθέτοντας αυτό το μαγευτικό ψηφιδωτό της ανθρώπινης έκφρασης.
Klaudia Delmer
http://icarus-festival.ikaria.gr/

Διοργάνωση : Δήμος Αγίου Κηρύκου, Δήμος Ευδήλου και Δήμος ΡαχώνΚαλιτ.Διεύθυνση: Klaudia DelmerΠαραγωγή : Massive Productions email:
akron@hol.gr akron@hol.gr
Info: 210 6995320, 6972 235932, 6977 199034
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ Τηλ. 22750 22202

ΔΗΜΟΣ ΡΑΧΩΝ Τηλ. 22750 41381

ΔΗΜΟΣ ΕΥΔΗΛΟΥ Τηλ. 22750 31457


Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος 2009, θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:


ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - ΑΓ. ΚΥΡΗΚΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 - 7 - 2009
"Nowhere In Africa" της Caroline Link (Oscar καλύτερης ξένης ταινίας)
Πουθενά Στην Αφρική - 2001
Σενάριο: Caroline Link
Φωτογραφία Gernot Roll
Μοντάζ: Patricia Rommel
Μουσική: Niki Reiser
Σχεδιασμός Παραγωγής: Susann Bieling, Uwe Szielasko
Παραγωγός: Peter Herrmann
Ηθοποιοί: Karoline Eckertz, Matthias Habich, Juliane Koehler, Lea Kurka, Merab Ninidze, Sidede Onyulo
Σχετικά με τη ταινία
Λίγο μετά την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η γερμανό-εβραϊκής καταγωγής οικογένεια Ρέντλιχ καταφέρνει να ξεφύγει από τη φρίκη των Ναζί την τελευταία στιγμή.
.Η πεντάχρονη Ρεγκίνα ξεκινά μια νέα ζωή με τους γονείς της, την Τζέτελ και τον Βάλτερ, σε μια μικρή απομονωμένη φάρμα στην Κένυα, όπου ζουν φτωχικά αποκομμένοι από τις ρίζες τους στη Γερμανία.
Όσο η Ρεγκίνα ανακαλύπτει τη μαγεία της Αφρικής, μιας ξένης ηπείρου γεμάτη παράξενους ανθρώπους, οι γονείς της απελπίζονται λόγω της φτώχειας και της απομόνωσης.
Ο Βάλτερ βασανίζεται περισσότερο από την αδυναμία του να ξεριζώσει τη Γερμανία από την καρδιά του, παρά από την οικονομική τους κατάσταση.
Αυτό δεν αλλάζει, ακόμα και όταν βεβαιώνεται πως η υπόλοιπη του οικογένεια στη Γερμανία δολοφονήθηκε από τους Ναζί.
Βασισμένο στο αυτοβιογραφικό best seller της Στέφανι Τσβάιχ, το «Πουθενά στην Αφρική» Κάρολιν Λινκ βραβεύτηκε με το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Η ταινία ήταν υποψήφια και για τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας, ενώ απέσπασε πέντε από τα Γερμανικά Βραβεία Κινηματογράφου (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, μουσικής και Β' ανδρικού ρόλου για τον Ματίας Χάμπιχ).
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Τζούλια Κόλερ και ο Μέραμπ Νίνιντζε.


ΚΥΡ. 12 - 7 - 2009
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 7 μμ Συζητηση εκπροσώπων του Ελληνικό Σινεμα με την Κινηματογραφικη Λεσχη Αγ. Κηρυκου
Μεσογειακο ιστιντουτο κινηματογραφου- ερτ μικροφιλμ - καναλι βουλης - καναλι alpha - κυπριακος κινηματογραφος - κινηματογραφικοι συνθετες εμσε - massive productions - icarus festival


ΔΕΥ. 13 - 7 - 2009
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

"Mικρό Eγκλημα" του Χρηστου Γεωργιου
και "Ηφαιστειο¨ του Αρη Φατούρου- Αγιος Κήρυκος
Ένα «Μικρό Έγκλημα» με μεγάλο εκτόπισμα. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Karlovy Vary, ένα από τα παλιότερα φεστιβάλ στον κόσμο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 11 Ιουλίου, θα συμμετέχει η νέα ταινία του Χρήστου Γεωργίου με πρωταγωνιστές τον Άρη Σερβετάλη και τη Βίκυ Παπαδοπούλου. Η ταινία έχει ήδη συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου (κέρδισε το βραβείο κοινού) και στο Palm Springs International Film Festival (επίσημο διαγωνιστικό).Tο «Μικρό έγκλημα» του Χρήστου Γεωργίου, είναι μία κωμωδία που δείχνει ότι οι Ελληνες διαθέτουν καμιά φορά αυθόρμητο χιούμορ και όχι χοντρή πλάκα.
Ο ήρωας της ταινίας, ένας νεαρός αστυνομικός που έχει μόλις μετατεθεί σε ένα απομονωμένο νησί του Αιγαίου, ασκεί τα περιορισμένα του καθήκοντα που είναι να βάζει πινακίδες «απαγορεύεται ο γυμνισμός» στις απρόσιτες παραλίες και άλλα ανώδυνα, που κι αυτά καταστρατηγούνται από την καθημερινή συνάφεια με τους κατοίκους και την καλή καρδιά του αστυνομικού (άκουσον, άκουσον), ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει θρίλερ με έναν ξαφνικό θάνατο από ατύχημα ή αυτοκτονία.
Κάποιος ηθοποιός του θεάτρου έλεγε ότι είναι πιο εύκολο να κάνεις τον θεατή να κλάψει παρά να γελάσει. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά ο Χρήστος Σιδέρης μας κάνει να γελάμε από τα πρώτα δύο λεπτά και μας φτιάχνει το κέφι σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, ενώ πέρα από το γέλιο κάνει κοινωνική κριτική και βγάζει ουσιώδη μηνύματα.
Οταν έρχεται η πολυπόθητη μετάθεσή του για την πρωτεύουσα, αποποιείται την ατμοσφαιρική και πολιτική ρύπανση της Αθήνας και διαλέγει τον έρωτα με μια κοπέλα του νησιού, που κι αυτή επίσης, ενώ είναι τηλεοπτικό αστέρι σε ένα αυτοσχέδιο κανάλι, απορρίπτει το σταριλίκι που μπορεί να της προκύψει σε μια μεγάλη πόλη και μένει στον καθαρό αέρα του νησιού.


ΤΡ. 14 - 7 - 2009
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΙΚΟΥΣ
Ενας λαμπερός ήλιος (Βασίλη Λουλέ, 1ο Βραβεiο Δράμας)
Το Ηφαiστειο του Αρη Φατουρου
Το ΠEρασμα (του Γιάννη Κατσάμπουλα ,1ο Βραβεiο Δράμας )
& 2 Ισπανικες ταινίες σε συνεργασία με το Φεστιβαλ Μαδριτης

ΤΕΤ. 15 - ΚΥΡ 19 θα επαναληφθούν οι προβολές των ταινιών του Μ.Ι.Κ.


ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 5 ΕΥΡΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: