Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Στους Φούρνους Κορσεών ο υποψήφιος Περιφεριάρχης Ηλίας Γιαννίρης, του συνδυασμού «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο».



Τους Φούρνους Κορσεών επισκέφτηκε στις 16 και 17/10 ο Ηλίας Γιαννίρης, υποψ. Περιφεριάρχης Β. Αιγαίου.
Ο Ηλίας  Γιαννίρης ενημερώθηκε από τον αντιδήμαρχο Αντώνη Βούλγαρη για τα προβλήματα και την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι με την αιρετή περιφερειακή βαθμίδα  διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο για την αυτοδιοίκηση, καθώς και ότι τα μικρά νησιά της Περιφέρειας, οι Φούρνοι, η Θύμαινα, τα Ψαρά, οι Οινούσες και ο Άη Στράτης έχουν πολλά να ωφεληθούν από την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών στα κοινά τους προβλήματα. Πρέπει επίσης, να μεταφερθεί η θετική εμπειρία των ψαράδων που υπάρχει στο Θαλάσσιο Πάρκο των Σποράδων, που απομάκρυναν τις μηχανότρατες από τη θαλάσσια περιοχή.
Ο Ηλίας Γιαννίρης διαπίστωσε ότι τα νησιά των Φούρνων έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερα θετικά βήματα για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων. Λειτουργεί ήδη μια μονάδα αφαλάτωσης στη Χρυσομηλιά και ετοιμάζεται δεύτερη μονάδα για Φούρνους-Θύμαινα. Στο νησί λειτουργεί ΧΥΤΑ σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Τα καλντερίμια είναι περιποιημένα και πλακόστρωτα. Έχει δημιουργηθεί δημοτικό λιοτρίβι για διευκόλυνση των ελαιοπαραγωγών και προγραμματίζεται η εμφιάλωση και τυποποίηση του λαδιού. Λειτουργεί πρόγραμμα τηλε-ιατρικής σε συνεργασία με κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Ο Δήμος παρέχει ελεύθερο διαδίκτυο.
Η τουριστική κίνηση φέτος ήταν ικανοποιητική. Ενισχύθηκε ιδιώτης που προβαίνει σε μεταφορά για ανακύκλωση παλιών αυτοκινήτων, σιδήρου και άλλων μεγάλων απορριμμάτων. Πριμοδοτούνται παραγωγικές πρωτοβουλίες για τοπικά προϊόντα όπως το τυρί και το μέλι. Έχουν δρομολογηθεί  η κατασκευή τριών βιολογικών καθαρισμών (Φούρνοι, Θύμαινα, Χρυσομηλιά), η ανακύκλωση, και η αξιοποίηση αρωματικών φυτών και ιδιαίτερα της ρίγανης που έχει, σύμφωνα με μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Σημαντικό επίσης είναι ότι το νησί μελετάται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ώστε να μετατραπεί σε  πράσινο νησί. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια μελέτη έχει γίνει και για τον Άη Στράτη, αλλά για την ώρα δεν έχει υλοποιηθεί.
Στη συνάντηση που είχε ο Ηλίας Γιαννίρης με την Διευθύντρια του Λυκείου Φούρνων Κα Μαριάνθη Κάρλα έγινε συζήτηση για τη νεολαία των Φούρνων, για την καλή λειτουργία του σχολείου και για την επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών. Η Διευθύντρια επισήμανε ότι και φέτος υπάρχουν κενά καθηγητών που δεν έχουν συμπληρωθεί και έτσι γίνονται πλημμελώς τα μαθήματα. Το μεσημέρι της Κυριακής 17/10 μίλησε σε συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού και αντάλλαξε απόψεις με επιχειρηματίες και απλούς πολίτες.
Μετά την επίσκεψή του στους Φούρνους, ο Ηλίας Γιαννίρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι εντυπωσιακά τα θετικά βήματα που έχουν κάνει οι Φούρνοι, στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις και αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία, με αποτέλεσμα να μην αποπνέουν ένα κλίμα μιζέριας που υπάρχει σε άλλα νησιά. Σίγουρα, πολλά ακόμη χρειάζονται να γίνουν, ιδιαίτερα για τις  άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις μεταφορές. Όμως, οι Φούρνοι  μπορούν να διδάξουν με το παράδειγμά τους άλλα νησιά, και φυσικά να αντλήσουν από καλές πρακτικές σε άλλα νησιά. Η νέα αιρετή Περιφέρεια θα πρέπει να υποστηρίζει συστηματικά την ανταλλαγή εμπειριών από νησί σε νησί και την άρση των αδιεξόδων της διπλής νησιωτικότητας, όπου τα μεγαλύτερα νησιά αγνοούν ή υποτιμούν τα μικρότερα. Σημαντικός ρόλος μπορεί να ανατεθεί στο  Πανεπιστήμιο Αιγαίου και σε άλλα ΑΕΙ προκειμένου να αρθούν τα χρόνια αδιέξοδα των μικρότερων νησιών της Περιφέρειας, των Φούρνων, των Ψαρών, του Άη Στράτη και των Οινουσσών, σε μια βιώσιμη κατεύθυνση».        

Το γραφείο τύπου

Για Επικοινωνία:  Παπακωνσταντίνου Θανάσης, τηλ. 2273035811, 6944 462075

Δεν υπάρχουν σχόλια: