Ταξίδι με τα φτερά του μύθου στο νησί του Ικάρου! Στο νησί με τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές, με τα φανταστικά και μαγευτικά τοπία, τις πεντακάθαρες θάλασσες και την άριστη φιλοξενία των ντόπιων!
Μπορείτε να ακολουθήσετε τα άπειρα μονοπάτια που είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί, να εξερευνήσετε τον πλούτο του σε νερά, να ευχαριστηθείτε τις βαθυγάλαζες θάλασσές του και στο τέλος μιας χορταστικής ημέρας να επιστρέψετε στα δωμάτιά σας... Από εδώ απολαύστε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα πίνοντας τοπικό κρασί -η Ικαρία έχει παράδοση στην παραγωγή ενός δυνατού κόκκινου κρασιού- ή ούζο και δοκιμάζοντας τις απίστευτες ντόπιες λιχουδιές.
Η Ικαρία είναι νησί του Κεντρικού Αιγαίου και ανήκει στον νομό Σάμου. Βρίσκεται 10 ναυτικά μίλια (19 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά της Σάμου και 143 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά. Η Ικαρία, δεμένη με την τραγική μοίρα του δημοφιλούς μυθολογικού ήρωα από τον οποίο πήρε το όνομά της, εμφανίζει τοπία με καταπράσινες πλαγιές και γυμνούς απότομους βράχους. Πρωτεύουσά της είναι ο Αγιος Κήρυκος.
Χτισμένος στην πλαγιά του λόφου, με διώροφα καπετανόσπιτα και μπαλκόνια φορτωμένα βουκαμβίλιες, δεσπόζει στη νότια πλευρά του νησιού. Πεντακάθαρες παραλίες Τη χαρακτηρίζει μια άγρια ομορφιά. Πυκνή βλάστηση, ψηλά βουνά, ποτάμια, χαράδρες, μα πάνω απ’ όλα οι πανέμορφες παραλίες της με τις ατέλειωτες αμμουδιές που σου προκαλούν δέος και σε σαγηνεύουν.
Φύτεμα, Αγία Παρασκευή, Αρμενιστής, Δαιμονόπετρα, Κάμπος, Κοτσαμπί, Λιβάδι, Νας, όρμος Νύμφη, Τσουκαλά, Πριόνι, Αϊ-Γιώργης, Ακρωτήρι, Αγιος Φωκάς, Γιαλισκάρι, Θέρμα, Κεραμέ, Λευκάδα, Μεσαχτή, Ξυλοσύρτης, Παρθένι, Φανάρι (Φάρος), Σεϊχέλες οι ονομαστές παραλίες της Ικαρίας με τα υπέροχα χρώματα και τα πεντακάθαρα νερά.
Τα σπήλαια της ιστορίας Στην Ικαρία υπάρχουν πάάρα πολλά σπήλαια, πολλών διαφορετικών ειδών. Σε πολλά από αυτά έχουν βρεθεί ίχνη από τελετές λατρείας ή αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ κάποια άλλα σχετίζονται με μύθους και παραδόσεις του νησιού που γνωρίζουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία: Σπήλαιο Καταφυγίου, βρίσκεται στο χωριό Καταφύγι, κάτω από τον Ναό του Αγίου Νικολάου. Σπήλαιο του Πρωτάρη, βρίσκεται στο χωριό Γλαρέδο, κάτω από τον Ναό του Προφήτη Ηλία. Σπήλαιο της Χάλαρης, βρίσκεται στο χωριό Χρυσόστομο.
Ιερό Σπήλαιο, βρίσκεται στην περιοχή Ιερό, στον Φάρο. Δρακόσπηλο, το συναντάμε στην περιοχή Αυγολιμί, στο Περδίκι. Του Χούτρα το Ράος, που βρίσκεται κοντά στο Πετροπούλι. Το σπήλαιο του ανυπόμονου, η Ρωγμή του Χρόνου, που βρίσκεται κοντά στον Φάρο. Το σπήλαιο Παραθύρι στο χωριό Χρυσόστομο. Το Λουκαραός στον Δρούτσουλα και άλλα που ακόμα δεν έχουν εξερευνηθεί. Σε ολόκληρη την Ικαρία βρίσκονται διάσπαρτα ερείπια όλων των περιόδων.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Κηρύκου, καθώς και στο Μουσείο του Κάμπου. Ιαματικές πηγές Τύχη καλή προίκισε την Ικαρία και με τον ανεκτίμητο πλούτο των ιαματικών υδάτων. Οι πηγές της Ικαρίας περιλαμβάνονται μεταξύ των πλέον ραδιενεργών πηγών του κόσμου και βρίσκονται στην περιοχή του δήμου Αγίου Κηρύκου.
Υπάρχουν οκτώ θερμοπηγές που αναβλύζουν σε διάφορα σημεία του νησιού. Ανήκουν στην κατηγορία των υπέρθερμων ραδιενεργών αλιπηγών, διαφέροντας μεταξύ τους ως προς το ποσό της ραδιενέργειας και της θερμοκρασίας. Τα ύδατα των θερμομεταλλικών πηγών Ικαρίας θεωρούνται κατάλληλα για τη θεραπεία των παρακάτω παθήσεων:
1. Υποξείς και χρόνιοι ρευματισμοί, όπου περιλαμβάνονται διάφορες μορφές αρθρίτιδας.
2. Ουρική αρθρίτιδα.
3. Νευραλγίες, νευρίτιδες και μυΐτιδες.
4. Γυναικολογικές παθήσεις.
5. Διαταραχές των ενδοκρινών αδένων.
6. Ορισμένες περιπτώσεις ανωμαλιών του κυκλοφορικού συστήματος.
7. Διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος.
8. Δερματικές παθήσεις.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη ραδιενέργεια των θερμομεταλλικών πηγών κατά το λούσιμο, γιατί η ραδιενέργεια που έχουν οφείλεται αποκλειστικά στο ραδόνιο, το οποίο και αποβάλλεται, και όχι σε άλατα ραδίου. Ακόμη, ο τρόπος χρήσης των υδάτων μειώνει αισθητά το ποσόν της ραδιενέργειας.
Ο μύθος
Κατά μία από τις πολλές εκδοχές, η Ικαρία υπήρξε τόπος γέννησης του θεού Διονύσου. Λέγεται ότι γεννήθηκε στο όρος Δράκανος.
Εκτός όμως από τόπος γέννησης του Διονύσου, η Ικαρία φαίνεται (κατά τη μυθολογία) να ήταν αγαπημένος τόπος διαμονής της θεάς Αρτέμιδος. Η παράδοση λέει ότι η θεά έβγαινε συνοδευόμενη από τις Νύμφες για κυνήγι στην Ικαρία. Επομένως ήταν κάτι το φυσικό η ύπαρξη ναού προς τιμήν της στο Να.
Ο πιο γνωστός και πιο στενά συνδεμένος με το νησί μύθος δεν είναι άλλος από τον μύθο του Ικάρου. Ο Ικαρος, γιος του Δαίδαλου, που με τον πατέρα του δραπέτευσαν από τον λαβύρινθο του Μίνωα χρησιμοποιώντας φτερά από πούπουλα και κερί. Ομως, ο Ικαρος πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο, με αποτέλεσμα να λιώσει το κερί και να πέσει στο πέλαγος που πήρε το όνομά του, Ικάριο πέλαγος.
Η Ικαρία πάντως, όπως δείχνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, κατοικήθηκε από το 7.000 π.Χ., όταν εγκαταστάθηκαν νεολιθικοί προ των Ελλήνων κάτοικοι που οι Ελληνες αποκαλούσαν Πελασγούς. Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε την περιοχή του δήμου Ραχών. Ο πλούτος και η ποικιλία των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων της περιοχής προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να βιώσουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Πεζοπορία στο δάσος του Ράντη
Ενα σημαντικό οικοσύστημα έχει αντισταθεί στην ανθρώπινη παρέμβαση και στις κλιματικές αλλαγές. Είναι το δάσος του Ράντη, το οποίο αποτελεί ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της πεζοπορίας μέσα στη φύση. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα δάση της Ευρώπης, με κυρίαρχο προστατευόμενο είδος τη αριά (quercus ilex). Φιλοξενεί ζωντανές βελανιδιές άνω των πεντακοσίων ετών, καθώς και νεκρά δέντρα πολύ γηραιότερα. Εχει μοναδική βοτανική, οικολογική, αισθητική και ιστορική αξία και αποτελεί σπάνιο δείγμα ώριμου δάσους αείφυλλων πλατύφυλλων σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο.
To κάμπινγκ είναι must
Το ελεύθερο κάμπινγκ στην Ικαρία έχει μακρά ιστορία. Το νησί εδώ και πολλά χρόνια προσελκύει κόσμο που είναι αρκετά «χύμα» και προτιμάει το ελεύθερο κάμπινγκ για τη… φάση, τη φύση και την οικονομία. Το πιο γνωστό μέρος του νησιού για ελεύθερο κάμπινγκ (αλλά και από τα πιο γνωστά σε όλη την Ελλάδα) είναι στο Να, στην παραλία, αλλά και πιο πίσω στο φαράγγι του Χάλαρη, μέσα στη φύση.
Πως θα πάτε
Με αεροπλάνο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για Αγιο Κήρυκο (Φάρο Ικαρίας). Διάρκεια πτήσης 30 λεπτά. Από Αγ. Κήρυκο για Κρήτη από την εταιρεία SKY EXPRESS. Ή με πλοίο από τον Πειραιά για τον Αγιο Κήρυκο και τον Εύδηλο με φεριμπότ (απόσταση 143 ν.μ., διάρκεια 10 ώρες). Από την Καβάλα για την Ικαρία με φεριμπότ της άγονης γραμμής Καβάλα - Πειραιάς. Επίσης, από τα γύρω νησιά υπάρχουν μικρότερα πλοία (από Σάμο), καθώς και ιπτάμενα δελφίνια. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα δρομολόγια είναι πιο συχνά. Επίσης, υπάρχουν ιπτάμενα δελφίνια και μικρά σκάφη που κάνουν δρομολόγια στα γύρω νησιά. Γι’ αυτά θα πρέπει να επικοινωνήσετε με κάποιο τουριστικό γραφείο.
Τι να φάτε
Κατά την παραμονή σας στην Ικαρία θα δοκιμάσετε τα τοπικά προϊόντα που παράγει το νησί, τα οποία φημίζονται για την άριστη ποιότητα και την αυθεντική γεύση τους. Στην Ικαρία υπάρχουν και εκατοντάδες αγριοκάτσικα, γνωστά σαν ρασκά, τα οποία δίνουν νοστιμότατο κρέας. Από το κατσικίσιο γάλα παράγεται το ντόπιο τυρί καθούρα, το οποίο αξίζει να δοκιμάσετε. Διακρίνεται για την αυθεντική γεύση του. Το μέλι της Ικαρίας θεωρείται ένα από τα καλύτερα της χώρας μας. Ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητα και τη μοναδική γεύση του. Το τοπικό μέλι παράγεται από το πευκόδεντρο και από διάφορες ποικιλίες αρωματικών φυτών. Αξίζει να δοκιμάσετε το ντόπιο κρασί. Ο φημισμένος Πράμνειος οίνος, το είδος του κρασιού που έπιναν οι ήρωες του Ομήρου, παράγεται στη Ικαρία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ραχών. Οι κολοκυθοκεφτέδες και οι ρεβιθοκεφτέδες είναι πολύ φημισμένες τοπικές λιχουδιές. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα σπιτικά γλυκά της Ικαρίας, όπως τα γλυκά του κουταλιού. Το πιο γνωστό είναι το τριαντάφυλλο.
Που θα διασκεδάζετε
Οταν βραδιάζει, μπορείτε να ζήσετε το άλλο άκρο της ζωής που είναι η σούπερ διασκέδαση, παραδοσιακή και σύγχρονη. Στον Αγιο Κήρυκο, την πρωτεύουσα του νησιού, λειτουργούν μπαράκια και κέντρα με ζωντανή μουσική, όπου θα περάσετε αξέχαστες βραδιές.
Που θα μείνετε www.tour-greece.net
ΓΙΑ ΦΤΗΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
www.flights.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου