Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Ξεκινά σήμερα το 7o ΙREON FESTIVAL στη Σάμο

Νικόλας Αρώνης Το τριήμερο μουσικό φεστιβάλ της Σάμου ανοίγει τις πόρτες του, στις 7, 8 & 9 Αυγούστου, στην ακμή της παραθεριστικής σαιζόν με μια αποκλειστικότητα για την Ελλάδα, την εμφάνιση των εκρηκτικών Stereo Mcs.



Στο φεστιβάλ που φέτος συμπληρώνει "7 χρόνια φαγούρας" θα εμφανιστούν, το Σάββατο 7 Αυγούστου ο Μπάμπης Στόκας και το ντόπιο συγκρότημα Valkyries, την Κυριακή 8 Αυγούστου ο Παύλος Παυλίδης and the B movies, οι 63 High και οι Clairaudio, ενώ το κλείσιμο του Ireon αναλαμβάνουν την Δευτέρα 9 Αυγούστου οι βρετανοί Stereo MCs και οι Fotonovela.




Πρόκειται για το μεγαλύτερο τριήμερο μουσικό φεστιβάλ στο Αιγαίο που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι (συνήθως Αύγουστο) στο Ηραίον της Σάμου. Το μουσικό φάσμα απλώνεται σε όλους τους χώρους της ροκ, εναλλακτικής, ηλεκτρονικής, έθνικ, ρέγκε, και ποπ μουσικής σκηνής, συνδυάζοντας μεγάλα ξένα ονόματα με την αφρόκρεμα ελλήνων καλλιτεχνών καθώς επίσης και τα πιο υποσχόμενα ελληνικά σχήματα. Σημαντικό ρόλο στο φεστιβάλ παίζει η παρουσία νεανικών τοπικών συγκροτημάτων.


Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 2004 ως Ireon Rock Festival και συνεχίστηκε σε πιο έντονος ρυθμούς μέχρι και το 2008. Πέρυσι, μετονομάστηκε σε Ireon Music Festival (IMF – τα αρχικά του είναι λίγο σημείο των καιρών, μιας και είναι ίδια με του Διεθνoύς Νομισματικού Ταμείου IMF, International Monitary Fund) καθώς το εύρος των μουσικών προτιμήσεων άνοιξε σημαντικά και ο όρος ροκ δεν ήταν ικανός από μόνος του να χαρακτηρίσει όλους αυτούς τους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν και εμφανίζονται live σε αυτή τη γιορτή της μουσικής.

Ο κατάλογος των καλλιτεχνών όπως είναι φυσικό, ολοένα και αυξάνεται. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε τους Stranglers των 'golden brown' και 'always the sun', τους Aswad, τους Μπλέ, Locomondo, Μikro, Matisse, Cyanna, τον Φ.Πλιάτσικα, τον Δ.Κοργιαλά & την Ευριδίκη, τα Ημισκούμπρια, τους Raining pleasure, Παλίρροια, Marsheaux.



Το Ηραίον βρίσκετε στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και είναι γνωστό για τον αρχαίο ναό της Ήρας, έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση ναούς στον Ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για ένα γραφικό παραλιακό χωριό μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας που ανήκει στο Δήμο Πυθαγορείου. Το φεστιβάλ γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο ανοικτό χώρο, σχεδόν πάνω στη παραλία του Ηραίου και λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο, σε ένα εντυπωσιακό αν όχι μαγευτικό χώρο.

Για φέτος το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 7 Αυγούστου: Μπάμπης Στόκας & Valkyries

ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ


Ο Μπάμπης Στόκας ήταν ο τραγουδιστής των ΠΥΞ ΛΑΞ, του πιο δημοφιλούς ελληνικού συγκροτήματος της σύγχρονης μουσικής σκηνής, του οποίου αποτελούσε και ιδρυτικό μέλος. Η εφηβική του παρέα με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και η γνωριμία τους με το Μάνο Ξυδούς οδήγησε το 1990 στην δημιουργία των ΠΥΞ ΛΑΞ. Ακολοθούν πολλοί δίσκοι που αλλάζουν τη ροή της ελληνικής ροκ και έντεχνης μουσικής σκηνής. Έχει συνδέσει το όνομα του με πολλά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια στο χώρο αυτό όπως το «πούλα με» και το «μοναξιά μου όλα».



Έχει δουλέψει με μεγάλους έλληνες μουσικούς και τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Πάνος Κατσιμίχας και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Τον Μάρτιο του 2001 ο Μπάμπης Στόκας κυκλοφορεί τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο "Πουλιά της νύχτας". Το 2005 δημιουργεί την νέα του μπάντα την οποία και ονομάζει « το σχέδιο ΓΑΜΜΑ» που αποτελείται από μουσικούς-πρώην μέλη από ΤΡΥΠΕΣ, ΠΥΞ-ΛΑΞ και ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ. Από τότε μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλά lives σε όλη την Ελλάδα.

VALKYRIES
Οι 'Σαμιώτες' Βαλκυρίες, πλέον πιο ώριμοι από ποτέ.
Το σχολικό τότε συγκρότημα που εμφανίστηκε με τεράστια επιτυχία στο schoolwave 2006 , πλέον εντυπωσιάζει με την ωριμότητα των συνθέσεων σε ροκ ρυθμούς και μελωδίες μέσα από ένα κόσμο μελαγχολίας και ψυχεδέλειας.
Έχοντας πλέον το δικό τους ένθερμο κοινό εμφανίζονται για πολλοστή φορά στο Ηραίον. 

Κυριακή 8 Αυγούστου: Παύλος Παυλίδης and the B movies / 63 High / Clairaudio
ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Ο Παύλος Παυλίδης ξεκίνησε να παίζει με το σχήμα του, τα Μωρά στη Φωτιά πριν πολλά χρόνια. Με το συγκρότημα αυτό, ο Παυλίδης κυκλοφόρησε ένα ομώνυμο δίσκο που έκανε τα Μωρά Στη Φωτιά δημοφιλή σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Το 1993, χρονιά που αποδείχτηκε σταθμός για τα ελληνικά δρώμενα, σχημάτισε το συγκρότημα που σημάδεψε τόσο τον ίδιο όσο μεγάλο κομμάτι της ελληνικής ροκ σκηνής, γενικότερα, Τα Ξύλινα Σπαθιά. Μαζί με τιε Τρύπες θεωρήθηκαν από πολλούς και ίσως όχι άδικα, τα μεγαλύτερα ροκ συγκρότημα της χώρας μας.
Με το άλμπουμ 'Ξεσσαλονίκη' και κομμάτια όπως το 'Αδρεναλίνη' και 'Λιωμένο παγωτό' τάραξαν «λιμνάζοντα» νερά του ελληνικού ροκ. Το 1996 το δεύτερο άλμπουμ τους γίνεται χρυσό. Πολλές συναυλίες με κορυφαία στιγμή την εμφάνιση με τους Rolling Stones στην Αθήνα σημάδεψαν το συγκρότημα πριν ο Παύλος ξεκινήσει τη σόλο καριέρα του. 

Με ένα διαφορετικό και περισσότερο συναισθηματικό ήχο ο Παυλίδης κινείται σε μία πιο ξεχωριστή κατεύθυνση με το δίσκο 'Αφού Λοιπόν Ξεχάστηκα' και συνεχίζει να παραμένει από τα πιο ενεργά στοιχεία της σύγχρονης ελληνικής ροκ σκηνής μέχρι σήμερα.

63 HIGH
Οι 63 HIGH δημιουργήθηκαν στην Θεσσαλονίκη το 1997. Εμφανώς επηρεασμένοι από την reggae σκηνή της Jamaica, του Αγγλικού ska και της πανκ-hardcore κουλτούρας της Αμερικής αποτελούν ένα από τα πιο ενεργά γκρουπ της 3 γενιάς του ska-punk είδους στην Ελλάδα.
Όλα τα μέλη των 63high έχουν υπάρξει μέλη σημαντικών γκρουπ της ελληνικής ροκ και reggae σκηνής όπως οι Soulfire, One drop, Μωρά στη φωτιά, Μπλε καθώς φυσικά και των θρυλικών Ass's Nine Days. Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν πραγματοποιήσει περίπου 120 εμφανίσεις σε πάρκα, καταλήψεις, αντιρατσιστικά φεστιβάλ, skate-snowboard διαγωνισμούς, κατασκηνώσεις, σπίτια, σχολεία, πανεπιστήμια, clubs, και έχουν 'ανοίξει' τις συναυλίες αρκετών ξένων γκρούπ όπως οι Sex Pistols, Ska-P, Meteors, Toasters, Oi Polloi, No Fun at all, Leftover Crack, Los de Abajos, Jaya the Cat, A Wilhem Scream, Aggrolites, Skin of Tears. Επίσης έχουν συμμετάσχει σε 4 punk-ska φεστιβάλ στην Βουλγαρία.
Το γκρουπ έχει στο ενεργητικό της 2 demos, ένα 7'' δίσκο και πρόσφατα ως αποτέλεσμα της 12ετής πορείας του γκρουπ κυκλοφόρησαν μέσω της Playfalse Records την πρώτη επίσημη δισκογραφική δουλειά τους με τίτλο 'Think before unzippin'.

CLAIRAUDIO
Μια τοπική μπάντα από τη πανέμορφη Ικαρία. Μουσικά κινούνται στο χώρο της εναλλακτικής ροκ σκηνής με ακούσματα από placebo, archive, radiohead κτλ. και εμφανίζονται για πρώτη φορά στο IREON MUSIC FESTIVAL.

Δευτέρα 9 Αυγούστου: STEREO MCS / Fotonovela

THE STEREO MCs


Οι stereo mcs είναι μία αγγλική ιστορική μπάντα παγκόσμιας εμβέλειας που ανήκει στο χώρο της εναλλακτικής ηλεκτρονικής χιπ χοπ μουσικής σκηνής και δημιουργήθηκε το 1985. Το 1990, το single τους 'Elavate my mind' έγινε το πρώτο τραγούδι αυτού του είδους μουσικής που έφτασε στα τσαρτς του US R&B.

Την ίδια εποχή ανοίγουν τις συναυλίες των μεγάλων τότε Happy Mondays ενώ γενικά είναι το μόνο συγκρότημα τέτοιου είδους με ειδικότητα. στο να παίρνει μέρος σε Ροκ φεστιβάλ ανά τον κόσμο. To 1992 ήταν η χρονιά τους.



Ο δίσκος τους 'connected' με το ομώνυμο single κατάφερε να φτάσει στο νούμερο 2 των Βρετανικών τσαρτς, ενώ παράλληλα στα Βρετανικά μουσικά βραβεία της ίδιας χρονιάς βραβεύτηκαν ως η καλύτερη μπάντα ενώ ο δίσκος τους ως ο καλύτερος στη Βρετανία.

Οι stereo mcs ειδικεύονται στις παραγωγές γι' αυτό και έχουν κάνει πολλά επίσημα remixes για μεγάλα ονόματα όπως οι U2 και η Μαντόνα (το κομμάτι 'frozen'). Το τελευταίο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2008 με τίτλο 'double bubble'.

FOTONOVELA
Δύο από τους πιο ενεργούς και σύγχρονους εκφραστές της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής , Ο Νίκος από τους 'ΜΙΚΡΟ' και ο Γιώργος που έχει δουλέψει με τους 'marscheaux' απαρτίζουν τους φρέσκους και πολλά υποσχόμενους ΦΩΤΟΝΟΒΕΛΑ.






Επίσημη ιστοσελίδα:


www.ireon-music-festival-samos.gr

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

ON LINE www.ticketarena.gr

VARKA BAR, LA LUNA CREPERIE, CAVA GAIA (ΗΡΑΙΟΝ)
CAMEL SHOP, ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΒΑΘΥ)
GREGORYS CAFE BAR(ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ)
ON THE ROCKS CAFE BAR (ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ)

ΤΗΛ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΕΚΤΟΣ ΣΑΜΟΥ:

με e-mail
staff@ireon-music-festival-samos.gr

Τιμές εισιτηρίων

Προπώληση τριημέρου: 20 ευρώ (μέχρι 5 Αυγούστου) - 30 ευρώ στην είσοδο
Τιμή ανά ημέρα (μόνο στην είσοδο του φεστιβάλ, αφού δεν υπάρχει ημερήσια προπώληση)
7 Αυγούστου: 10 ευρώ
8 Αυγούστου: 10 ευρώ
9 Αυγούστου: 20 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: