Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Ο Βουλευτής Σάμου Πυθαγόρας Χ. Βαρδίκος με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο


Ο Βουλευτής Σάμου Πυθαγόρας Χ. Βαρδίκος με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο, μετά το πέρας της παρουσίασης του νέου ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης


Ο Βουλευτής Σάμου Πυθαγόρας Χ. Βαρδίκος καθώς συνομιλεί με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την παρουσίαση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης του ΙΚΑ από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο σε βουλευτές των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.

Το νέο σύστημα εφαρμόζεται πιλοτικά ήδη από την 1η Μαρτίου στους νομούς Λάρισας και Φθιώτιδας και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν μείωση της δαπάνης πάνω από 10%. Από 1η Μαΐου, όπου το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ θα στέλνουν τα στοιχεία στο κέντρο μηχανογράφησης στην Αθήνα, όπου θα ψηφιοποιούνται και θα ελέγχονται. Έτσι, θα εκκαθαρίζονται οι συνταγές του μήνα μέσα στον επόμενα μήνα και η διαδικασία που παλαιότερα διαρκούσε πολλές εβδομάδες και είχε αυξημένες πιθανότητες λάθους, τώρα θα ολοκληρώνεται σύντομα και με αξιοπιστία.

Το έντυπο συνταγής, το οποίο ανασχεδιάστηκε για τη λειτουργία του νέου συστήματος, περιλαμβάνει barcode φαρμάκων για τον υπολογισμό της αξίας της συνταγής και επιτρέπει την παραγωγή αναφορών σε επίπεδο ιατρών και καταστημάτων ΙΚΑ. Αποτέλεσμα είναι ο τεκμηριωμένος και ακριβής υπολογισμός του ποσού που πρέπει να πληρώσει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε κάθε φαρμακείο και η αναλυτική καταγραφή των φαρμάκων που αναλώθηκαν για τη διεκδίκηση του νόμιμου ποσοστού επιστροφής. Ταυτόχρονα εντοπίζονται τυχόν λάθη ή αποκλίσεις από τους κανόνες ορθής συνταγογράφησης του Φορέα, για τη λήψη διορθωτικών ενεργειών που ολοκληρώνει την εκκαθάριση των συνταγών.

Η διαδικασία καταλήγει στην πληρωμή των φαρμακείων μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και τη δημιουργία τεκμηρίωσης για τη λογιστική τακτοποίηση των λογαριασμών από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Tο Κέντρο Εκκαθάρισης Συνταγών θα παράγει επίσης μηνιαίες αναλυτικές καταστάσεις για τη συνταγογράφηση κάθε γιατρού, την κίνηση κάθε φαρμακείου και υποκαταστήματος ΙΚΑ και σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας, καταλήγοντας στη γενική εικόνα για την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης και κατανάλωσης.

Ετησίως το οικονομικό όφελος εκτιμάται στα 320 εκατ.€, με τη διεκδίκηση της επιστροφής από τη φαρμακοβιομηχανία να ανέρχεται σε 70 εκατ.€, και τη χαλιναγώγηση της πολυφαρμακίας και τον περιορισμό των λαθών να αποδίδουν 250 εκατ.€ ετησίως.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος εκτίμησε ότι από 1ης Ιουνίου και οι υπόλοιποι ασφαλιστικοί φορείς θα δουλεύουν με ένα ανάλογο σύστημα, ενώ στόχος, σημείωσε ο υπουργός, είναι να γίνεται ηλεκτρονικά και η συνταγογράφηση, κάτι που όπως εκτίμησε θα είναι εφικτό ίσως από το καλοκαίρι το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: