Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ


ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΒΑΘΕΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΑΜΟΥ
ΕΠΑΛ ΒΑΘΕΟΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΘΕΟΣ

ΓΕΛ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ


Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Εurope Direct Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το παράρτημα της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Β/θμιας Εκπαίδευσης Σάμου κ. Μαρίνα Κάττου διοργάνωσε ενημερωτικές επισκέψεις σε τρία Λύκεια της Σάμου από την Δευτέρα 15 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 17 Μαρτίου.

Τις ενημερώσεις πραγματοποίησε ο κ. Mario Vilar και τις παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 μαθητές των Α΄ και Β΄ Τάξεων των Γενικών Λυκείων Καρλοβάσου και Βαθέος και του ΕΠΑΛ Σάμου. Το θέμα των παρουσιάσεων ήταν «Η Πολυγλωσσία και το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης – ο Comenius, ο Leonardo, ο Erasmus και ο Grundtvig».

Ο κ. Vilar, αναφέρθηκε στους λόγους που καθιστούν την εκμάθηση των ξένων γλωσσών σημαντική για τους μαθητές αλλά και τους ενηλίκους αλλά και στο γεγονός ότι η γλώσσα, εκτός από το να προσδιορίζει την ταυτότητά μας, βοηθά στην επικοινωνία, στην εύρεση εργασίας σε μια άλλη χώρα και στις μετακινήσεις μας ενώ παράλληλα προωθεί τις διαπολιτισμικές επαφές και την καλύτερη αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών. Αναφέρθηκε στο τι θεωρείται πολυγλωσσία και παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τις πιο διαδεδομένες γλώσσες στην Ε.Ε.

Έγινε επίσης αναλυτική παρουσίαση των προγραμμάτων που αφορούν στη δια βίου μάθηση όπως το πρόγραμμα «Comenius» που δίνει την δυνατότητα ανταλλαγής μαθητών και καθηγητών μεταξύ σχολείων διαφορετικών χωρών της Ε.Ε., το πρόγραμμα «Erasmus» με το οποίο μπορούν οι φοιτητές να παρακολουθήσουν ένα εξάμηνο των σπουδών τους σε άλλη χώρα, το πρόγραμμα «Leonardo Da Vinci» που αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση και το πρόγραμμα «Grundtvig» μέσω του οποίου είναι δυνατή η εκμάθηση ξένων γλωσσών δια βίου.

Ο κ. Vilar, στη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του, επισκέφθηκε τα Γραφεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης Σάμου ενώ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους καθηγητές και καθηγήτριες ξένων γλωσσών στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Σάμου. Επίσης είχε ενημερωτικές συναντήσεις με τις Υπευθύνους Αγωγής Υγείας της Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Πέλυ Παππά και της Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρίνα Κάττου.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Στην Ε.Ε. των 500 εκατομμυρίων πολιτών, 27 χώρες συνθέτουν το πολυγλωσσικό παζλ, υπάρχουν 3 αλφάβητα και 23 επίσημες γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: