Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: "Σύγχρονες Διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια"


ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΥ

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:

«Σύγχρονες Διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών»

Κακοποιήσαμε και την ιστορία, δύο μέρες τώρα, σ’ αυτή την αίθουσα. Αυτό γίνεται κάθε φορά που την επικαλείται όποιος επιδιώκει να υπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες.

Ότι έγινε στις μέρες μας, με όλους τους λόγους που το δημιούργησαν, και που υποχρέωσαν αυτούς που σήμερα λέμε Αλβανούς κυρίως, να έρθουν στην Ελλάδα, το ίδιο έγινε και το 1300 και το 1600, για τους τότε λόγους που υποχρέωσαν αυτούς που τότε και σήμερα λέγαμε και λέμε Αρβανίτες, να έρθουν επίσης στα μέρη μας.

Η μόνο ουσιαστική, ίσως όμως υπερεκτιμημένη, διαφορά είναι ότι τότε, τις προηγούμενες εκατονταετίες κυριαρχούσε το Ορθόδοξο Βυζάντιο και έτσι αυτοί που μας ήρθαν τότε ήταν οι περισσότεροι Χριστιανοί, ενώ τώρα, τις προηγούμενες εκατονταετίες, κυριαρχούσαν οι Μουσουλμάνοι-Οθωμανοί και έτσι, πολλοί από αυτούς που τώρα μας ήρθαν είναι Μουσουλμάνοι.

Ξένοι ήταν στην αρχή και οι Αρβανίτες. Σε τίποτα όμως δεν εμπόδισε αργότερα μεταξύ των απογόνων τους πολλοί να γίνουν ήρωες του Ελληνικού Έθνους, πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Ανδρέας Μιαούλης, Μάρκος Μπότσαρης, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Κίτσος Τζαβέλας, Παύλος Κουντουριώτης. Ναι, ο Ναύαρχος που όταν άρχισε την επίθεση του με το Αβέρωφ στη Λήμνο και στο Μούνδρο έστειλε το φοβερό τηλεγράφημα «… πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης κατά των προαιώνιων εχθρών του Γένους».

Η ιστορία, λένε, επαναλαμβάνεται.

Σήμερα δεν έχουμε στοιχεία, μπορούμε όμως να φανταστούμε, για το τι έλεγαν και έπρατταν όσοι, τηρουμένων των αναλογιών, είχαν τότε τα μυαλά που έχουν σήμερα όσοι ασπάζονται τις θέσεις του ΛΑΟΣ και τις σημερινές της ΝΔ. Λέω τις σημερινές γιατί χθες είχε άλλες και ίσως αύριο πάλι τις αλλάξει.

Στους επόμενους όμως αιώνες, σε αντίστοιχες περιπτώσεις που θα υπάρξουν -γιατί πάντα υπάρχουν- θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων όλα όσα λέτε και πράττετε, κύριοι και κυρίες του ΛΑΟΣ και της ΝΔ.

Έτσι γινόταν, έτσι γίνεται και έτσι θα γίνεται.

Κυρίες και κύριοι που αντιδράτε σ’ αυτό το νομοσχέδιο, είστε και εσείς όπως και εμείς, παιδιά μεταναστών και εγγόνια προσφύγων.

Χιλιάδες χρόνια έτσι είμαστε.

Σαν ανέκδοτο χρησιμοποιούμε στο νησί μου την ερώτηση: «Ποια είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σάμου»; Η απάντηση δεν είναι η πρωτεύουσα, το Βαθύ με 7-8 χιλιάδες αλλά η Μελβούρνη με 14 χιλιάδες Σαμιώτες!

Είναι υποκρισία να αρνείσαι στους άλλους αυτό που θεωρείς δικαίωμα για τον εαυτό σου.

Είναι καπηλεία να ταυτίζεις την φιλοπατρία με τις πολιτικές σου θέσεις και είναι παραπλανητικό να μπερδεύεις τους 500.000 νόμιμους με τους 1.500.000 παράνομους.

Όπως παραπλανητικό είναι να ταυτίζεις τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων με τους λίγους, μεταξύ τους, κακοποιούς.

Το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται στους κακοποιούς. Γι’ αυτούς άλλωστε έχουμε και αστυνομία και δικαστήρια και φυλακές.

Αναφέρεται σ’ αυτούς που έχουν, για χρόνια και πολλοί ακόμα και σήμερα, δουλέψει ως φθηνό εργατικό δυναμικό, έχουν φροντίσει και φροντίζουν ανήμπορους, έχουν γεννήσει και γεννούν παιδιά και τα στέλνουν στο σχολείο.

Όλοι αυτοί με τον ιδρώτα τους κέρδισαν δικαιώματα.

Οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να απαιτήσουμε από αυτούς να έχουν και υποχρεώσεις.

Βέβαια αυτοί που γεννήθηκαν έξω, θυμούνται με νοσταλγία την όμορφη πατρίδα τους - όλες οι πατρίδες είναι όμορφες- αλλά τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, δεν έχουν άλλη πατρίδα, έχουν την Ελλάδα για πατρίδα, δεν έχουν τίποτα σήμερα να μοιράσουν με τα Ελληνόπουλα-συμμαθητές τους, δεν θα έχουν τίποτα να μοιράσουν αύριο με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Θα είναι και αυτοί, αν το θελήσουν, Έλληνες πολίτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είμαι εκπαιδευτικός. Πριν από 5 μήνες μπαινόβγαινα διδάσκοντας σε τάξεις γεμάτες από Ελληνόπουλα και παιδιά οικονομικών μεταναστών.

Σας διαβεβαιώ, δεν είχαν καμία απολύτως διαφορά.

Τα ίδια έξυπνα πρόσωπα, τα ίδια μαλλιά και σκουλαρίκια, το ίδιο ντύσιμο, οι ίδιες μουσικές προτιμήσεις, δίπλα-δίπλα οι σελίδες τους στο facebook, τσακώνονται, διασκεδάζουν, ερωτεύονται.

Είναι ίδιοι, να είστε σίγουροι.

Μην επιμένουν κάποιοι ότι είναι διαφορετικοί.

Σωστό και πατριωτικό το νομοσχέδιο. Θα το ψηφίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: