Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

ΣΜΥΡΝΗΣ 2 – 83 1ΟΟ ΣΑΜΟΣ
ΤΗΛ: 22730 27561 # FAX: 22730 28440 #

E-MAIL:eksamou@otenet.gr

Σάμος 12/2/2010

ΠΡΟΣ: ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΘΕΜΑ: ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Η ανεργία στον κλάδο των κατασκευών συνεχώς αυξάνεται. Τα τεχνικά έργα δημόσια και ιδιωτικά είναι σχεδόν στο μηδέν. Απολύσεις κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, οφειλές δεδουλευμένων αποδοχών, ανασφάλιστη εργασία, είναι η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και που συνεχώς χειροτερεύει.
Η μείωση του εισοδήματος των κατοίκων του Νομού μας είναι η κύρια αιτία για την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.
Το πάγωμα των δημοσίων έργων είτε από κοινοτικά πακέτα είτε από δημόσιες επενδύσεις οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκατάλειψη του Νομού και στην μη λειτουργία της ιδιωτικοποίησης αυτών των έργων (π.χ αττική οδός και διόδια). Το Γ΄ΚΠΣ λειτούργησε στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Ενίσχυσε τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και έβαλε τη λογική της ανταποδοτικότητας (φορολογία) των έργων. Δημιούργησε κέρδη για λίγους στο πανελλήνιο και εγκατάλειψη για το Νομό. Ο στόχος της ολυμπιάδας ναι μεν επιτεύχθηκε αλλά άφησε όλη την περιφέρεια χωρίς έργα υποδομής.
Η μη πληρωμή έργων που έχουν εκτελεστεί, η καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων, η διανομή της μερίδας του λέοντος στους μονοπωλιακούς ομίλους, υπηρετεί τον στόχο της ενίσχυσης των μεγαλοκατασκευαστών. Τον ίδιο στόχο υπηρετούν επίσης και οι βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με το σύστημα ανάθεσης των έργων και την εκπόνηση των μελετών.
Οι εργαζόμενοι του κατασκευαστικού κλάδου θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της πολιτικής. Χρειάζεται επαγρύπνηση και αντίσταση στη πολιτική που γεννάει αυτά τα προβλήματα. Να διεκδικήσουμε μια άλλη πολιτική ανάπτυξης που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Στα δημόσια έργα υπάρχει παντελής έλλειψη δημοσίων επενδύσεων σε έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες και την ανάπτυξη του Νομού.
ΤΕΤΟΙΑ ΕΡΓΑ ΕΙΝΑΙ
• Έργα για την εθνική επαρχιακή και αγροτική οδοποιία. Εθνική οδός ΒΑΘΥ-ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ
• Εκσυγχρονισμό των λιμανιών.
• Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί (εργατική εστία), κέντρα υγείας (πυθαγορείου).
• Διαχείριση υδάτινων πόρων, έργα ύδρευσης και προστασίας της ποιότητας του πόσιμου νερού. Αντικατάσταση δικτύων με αμίαντο.
• Βιολογικοί καθαρισμοί και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Εργατικές κατοικίες στο Βαθύ το Πυθαγόρειο και την Ικαρία.
• Έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.
• Μέτρα για την πυροπροστασία.
Για να έχουμε όμως συνολικότερη ανάπτυξη πρέπει να διεκδικήσουμε μια άλλη πολιτική που θα ενισχύει το εισόδημα της πλειοψηφίας όπου και με αυτό τον τρόπο θα δούμε να αυξάνεται και η οικοδομική δραστηριότητα.
Τα προβλήματα που βιώνουμε στο Νομό μας οι εργαζόμενοι, οφείλονται στις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων, και του ανταγωνισμού. Πολιτικές που επιβάλλουν κυβερνήσεις και ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των συμφερόντων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Πολιτικές που συγκέντρωσαν τον πλούτο σε λίγα χέρια και εκτίναξαν την ανεργία κα τη φτώχεια.
Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν οδήγησαν στην συνεχή μείωση του εισοδήματος των κατοίκων του Νομού μας. Όλο και περισσότερες εργατικές οικογένειες σπρώχνονται στην μιζέρια, την φτώχεια και την εξαθλίωση. Εισόδημα που δεν είναι ικανό πλέον για να υπάρξει οικοδομική δραστηριότητα.
Επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Υπονομεύονται οι Συλλογικές Συμβάσεις. Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ, στην Νομαρχία, τους Δήμους, αντικαθίστανται με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου, με μερική απασχόληση, με ενοικίαση προσωπικού και με stage, με ένα και μοναδικό αποτέλεσμα η μείωση μισθών και ημερομισθίων.
Οι όποιες φωνές σήμερα ενάντια στους δημόσιους υπαλλήλους και στην σταθερή απασχόληση βάζουν φουρνέλο στην αύξηση της φτώχειας. Ενώ την ίδια στιγμή δεν μιλάνε για τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι συνταξιούχοι. Με πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ και του ΙΚΑ.
Ετοιμάζονται νέα αντιασφαλιστικά μέτρα για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, χτύπημα των βαρέων και ανθυγιεινών.
Η απασχόληση στον Νομό μας είναι εποχιακή. Το καλοκαίρι στον Τουρισμό και τον Χειμώνα στα αγροτικά. Όμως και οι 2 συγκεκριμένοι κλάδοι συνεχώς συρρικνώνονται.
Ο τουρισμός ελέγχεται απόλυτα από τις πολυεθνικές τουρ οπερέιτορς και συμπιέζουν τις τιμές των μικρομεσαίων ιδιοκτητών καταλυμάτων με αντίστοιχη συμπίεση προς τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή είδαμε η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο να μην παίρνει μέτρα ενίσχυσης του δικαιώματος στην αναψυχή όλων των εργαζομένων, αλλά έκοψε και 150.000 δικαιούχους από το δικαίωμα κοινωνικού τουρισμού.
Στην αγροτική οικονομία (κρασί λάδι), βλέπουμε χρόνιο με τον χρόνο να μειώνεται το εισόδημά μας εξ αιτίας της ΚΑΠ. Οι επιδοτήσεις έχουν μειωθεί κάθετα και ιδίως στις πυροπαθείς περιοχές είναι στο 1/10 μια και συγκρίνανε παραγωγές περιόδου της φωτιάς. Βέβαια και τότε τα είχαμε επισημάνει αυτά ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στους ακτοίκους.
Σήμερα η κυβέρνηση επιπρόσθετα θέλει να αποκλείσει μέσω του μητρώου αγροτών όσοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή όλους τους Σαμιώτες.
Η ακρίβεια μαζί με την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας εξαφανίζουν παραπέρα τα πενιχρά εισοδήματά μας.
Τέτοια ανάπτυξη σημαίνει:
1. Αύξηση του εισοδήματος των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματοβιοτεχνών.
2. πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο-5ήμερο-35ωρο και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
3. Κατώτερο μισθό 1.400€. Κατώτερη σύνταξη 1.120€
4. Δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία. Στελέχωση των υπηρεσιών υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρο υγείας, ΙΚΑ, αγροτικά ιατρεία).
5. Ουσιαστική προστασία των ανέργων με επίδομα στο 80% του βασικού μισθού και για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
6. εγγραφή των οικοδόμων στο ταμείο ανεργίας και επιδότησή τους.
7. Αφορολόγητο όριο στα 30.000€ για οικογένεια. Κατάργηση του ΦΠΑ Κατάργηση των διοδίων στη χόχτιφ (αεροδρόμιο σπάτων).
8. Ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. Ο τουρισμός και η αναψυχή είναι δικαίωμα κάθε εργατικής οικογένειας.
9. Να σταματήσει η απελευθέρωση των συγκοινωνιών ακτοπλοϊκών και αεροπορικών. Δημιουργία εθνικού οργανισμού ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών. Μείωση των εισιτηρίων. Αφορολόγητα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης.
10. Να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
11. Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο Νομό για έργα υποδομής και ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Άμεση ανέγερση σχολείων, κέντρων υγείας και εργατικών κατοικιών. Μέτρα για την αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΡΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: