Νέα εποχή για τους δήμους
Καλλικράτη έλεγαν έναν από τους 2 αρχιτέκτονες που έχτισαν τον Παρθενώνα.Αυτή είναι η κωδική ονομασία της νέας αρχιτεκτονικής των δήμων, τις βασικές αρχές της οποίας παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Το πρόγραμμα θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 θα διεξαχθούν βάσει των νέων δήμων και περιφερειών.
Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η χωροθέτηση θα πραγματοποιηθεί στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου.
Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, η νέα αρχιτεκτονική αφορά και στα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης, τα οποία προσεγγίζονται συνολικά και ενιαία.
Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στη θέση των 76 νομαρχιών δημιουργούνται δεκατρείς αιρετές περιφέρειες. Από τους 1034 δήμους που υπάρχουν σήμερα θα θεμελιωθούν λιγότεροι από 370, ενώ τα περίπου έξι χιλιάδες νομικά πρόσωπα και οι δημοτικές επιχειρήσεις θα περιοριστούν σε δύο χιλιάδες.
Επιπλέον, θα θεμελιωθούν επτά γενικές διοικήσεις που θα αντικαταστήσουν τις δεκατρείς σημερινές κρατικές περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες, την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει στο Σύνταγμα.
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών, οι γενικές διοικήσεις θα έχουν όσες αρμοδιότητες δεν μπορούν να παραχωρηθούν από το Σύνταγμα στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και ευαίσθητες αρμοδιότητες, όπως τη μετανάστευση.
Επιπροσθέτως, με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνεται ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, καθώς και εκείνος του θεματικού και τοπικού αντιπεριφερειάρχη και της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής.
Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει το «όχημα» για την πράσινη ανάπτυξη.
Θα αναλάβει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειας, θα διαχειρίζεται πόρους των ΠΕΠ και ΕΣΠΑ και θα αντιμετωπίζει τα περιφερειακά προβλήματα, ενώ ειδικά για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για ζητήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα.
Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου ελέγχου των πόρων της αυτοδιοίκησης, θα υπάρξει υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο, ενώ θα συσταθεί και αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ.
Επίσης, συγκεκριμένα κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναθεωρούνται και προσαρμόζονται, προκειμένου να στηριχθεί η αλλαγή αυτή αλλά και να προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς, οι οποίοι θα στελεχώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται.
Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η «έξυπνη» κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο, επί 365 μέρες.
Τέλος, θα δημιουργηθεί διοικητική «βοήθεια στο σπίτι» για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο «δημοτικός ανταποκριτής», δηλαδή ο πολυδύναμος υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.
http://www.zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου