Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑΣ κ. κ. ΕΥΣΕΒΙΟΥ ΕΠΙ ΤΗ 97η ΕΠΕΤΕΙΩ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Με αφορμή την 97η επέτειο της Ενώσεως της Σάμου με τη Μητέρα Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου 1912, όλοι Εμείς οι νεώτεροι Σάμιοι δεν πρέπει να ξεχάσουμε, ότι αν η Σάμος κράτησε την συλλογική αυτοσυνειδησία της ελληνικής της ταυτότητος, τούτο οφείλεται στην ορθόδοξη πίστη μας και την παράδοσή μας.

Ο Σαμιακός λαός βαθειά προσηλωμένος στα ιδανικά της θρησκείας και της πατρίδος με τους δύο πρωτεργάτες του αγώνος, τον πολιό Αρχιερέα, Μητροπολίτη Σάμου Κωνσταντίνο Βοντζαλίδη και τον χαρισματικό ηγέτη Θεμιστοκλή Σοφούλη, έκαμε ενωτικό αγώνα και μάλιστα υπερέβη τα όρια της ενσυνείδητης τόλμης.

Ο Σαμιακός λαός δεν θέλησε να χάσει την εθνική του αυτοσυνειδησία και την ελληνική του ταυτότητα και έδωσε αγώνα για να παραμείνει κομμάτι του Ελληνικού Έθνους.

Η Τοπική μας Εκκλησία, καθ΄ όλην την περίοδον της Ηγεμονίας στάθηκε ακλόνητη δίπλα στον φιλήσυχο λαό μας, στις χαρές και τους πόνους, τους αγώνες και τις θυσίες του. Κήρυξε, αρθρογράφησε, διεκτραγώδησε τις βιαιότητες και τις καταπατήσεις των προνομίων. Ενημέρωσε την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, ζήτησε συμπαράσταση και έκαμε παραστάσεις στην Υψηλή Πύλη, εναντίον του τυρράνου Ηγεμόνα.

Τα Μοναστήρια μας έγιναν κέντρα αντιστάσεως. Η τοπική μας Εκκλησία δια του εμπνευσμένου Μητροπολίτου Κωνσταντίνου και των ηρωικών Ιερέων της, των Ηγουμένων και Εφημερίων της λειτούργησε ως φορέας ενότητος του λαού μας. Έτσι ο λαός μας αρδεύοντας ενθουσιασμό από την πίστη του στον Θεό και δύναμη από τη λατρεία της Εκκλησίας άντεξε και μπόρεσε να διεκδικήσει και να πετύχει την ελευθερία του, να πετύχει το ποθούμενο και να ενωθεί με την Μητέρα Ελλάδα.

Η Ένωση της Σάμου με την υπόλοιπη Ελλάδα επιτεύχθηκε και αποτέλεσε καθοριστικό στοιχείο για την πολιτισμική και κοινωνική πορεία του λαού μας.

Αγαπητοί μου,

Η Εκκλησία μας σήμερα δίδει και πάλι ζωντανή μαρτυρία ενότητος, δυναμισμού και πρωτοπόρου παρεμβάσεως στα κοινωνικά και πνευματικά δρώμενα της Εποχής μας. Και πάλι καλεί όλους να λάβουν δύναμη από το ενθουσιαστικό στοιχείο της μαρτυρίας του Χριστού και να εξέλθουν νικητές στους παντοειδείς αγώνες για την ελευθερία της ζωής και τη σωτηρία της ψυχής.

Κρατώντας τις παραδόσεις του Νησιού μας με ανοικτό πνεύμα συμπορεύεται με όλους τους φορείς του τόπου για να συμβάλει σ΄ ένα καλλίτερο αύριο, όχι μόνο αναπτυξιακά και οικονομικά, αλλά κυρίως ηθικά και πνευματικά. Κάνει δε ό,τι μπορεί για να δίδει μαρτυρία ζωής και ελληνορθόδοξου ήθος, που τόσο έχει ανάγκη ο λαός μας.

Η σημερινή επέτειος με την γνώσιν των ιστορικών της δεδομένων, ας γίνει και πάλι αφετηρία προβληματισμού για το μέλλον του τόπου μας.



Μετ΄ ευχών και αγάπης Χριστού
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑΣ ΕΥΣΕΒΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: