Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Kατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους στο Αιγαίο

Επιβεβαιώνει την πληροφορία που δημοσίευσε πριν από λίγο καιρό το ελληνικό περιοδικό «Κράμα» περί κατάρριψης τουρκικού αεροσκάφους στο Αιγαίο, τον Οκτώβριο του 1996, ο τούρκος Πτέραρχος ε.α. Αχμέτ Τσορεκτσί, αρχηγός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας την εποχή εκείνη.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Milliyet, ο Πτέραρχος ε.α. Τσορεκτσί ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια αερομαχίας ("dog fight"), η οποία έλαβε χώρα πριν από 7 χρόνια στο Αιγαίο, ελληνικό αεροσκάφος Mirage-2000 κατέρριψε τουρκικό F-16, αλλά δεν κατέστη δυνατό η Τουρκία να επιληφθεί του θέματος λόγω της μη ανεύρεσης υλικών τεκμηρίων.
Στο ίδιο δημοσίευμα, πηγές της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δηλώνουν ότι τότε αμφισβητήθηκε η ψυχική ισορροπία του πιλότου του Mirage που έπληξε το τουρκικό αεροσκάφος και ότι στη συνέχεια αποστρατεύθηκε.
Το επεισόδιο το οποίο έλαβε χώρα στις 8 Οκτωβρίου 1996 και το οποίο ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα με δημοσίευμα του ελληνικού περιοδικού «Κράμα», εξελίχθηκε σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα ως εξής:
Δύο ελληνικά αεροσκάφη Mirage τα οποία είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση της Τανάγρας και έφεραν πυραύλους Magic, ενεπλάκησαν πάνω από το Αιγαίο με τουρκικά F-16. Ο Έλληνας πιλότος, Θάνος Γρίβας, έβαλε στο στόχαστρό του το αεροσκάφος των Τούρκων πιλότων, Αντισμήναρχου Οσμάν Τσιτσεκλί και του Σμηναγού Ναϊλ Ερντογάν και εξαπέλυσε τους πυραύλους του. Ο Τσιτσεκλί κατόρθωσε να διασωθεί, ενώ ο Ερντογάν μαζί με το αεροσκάφος κατέπεσαν στη θάλασσα και εξαφανίσθηκαν. Μετά την επιστροφή του Γρίβα στη βάση διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ο πύραυλος Magic στο δεξί φτερό του αεροσκάφους.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Πτέραρχου ε.α. Τσορεκτσί, οι ελληνικές αρχές εξαφάνισαν τα υλικά τεκμήρια και έτσι δεν κατέστη δυνατή η διερεύνηση του επεισοδίου, το οποίο σημειώθηκε στο Αιγαίο, ενώ επικρατούσε ομίχλη, όταν ελληνικά αεροσκάφη Mirage προσπάθησαν να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη που πετούσαν σε δύο σχηματισμούς.
Επίσης, ο Πτέραρχος ε.α. Τσορεκτσί έδωσε τις εξής πληροφορίες σχετικά με το επεισόδιο:
«Ο Τσιτσεκλί, ο οποίος είχε διασωθεί πηδώντας από το αεροπλάνο, πέρασε σοκ λόγω του επεισοδίου και στην κατάθεσή του ανέφερε ότι δεν θυμόνταν το επεισόδιο... Τα υπολείμματα του F-16 βυθίστηκαν νότια της Λήμνου σε βάθος 450 οργιών, ενώ όπως δήλωσαν οι [ελληνικές] Ναυτικές Δυνάμεις είχαν τη δυνατότητα ανέλκυσης υπολειμμάτων που έχουν βυθιστεί σε βάθος μέχρι 100 οργιών. Κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειας, αλλά δεν κατόρθωσαν να ανελκύσουν τα υπολείμματα, για την ανέλκυση των οποίων υπήρξε επαφή με ιδιωτικούς οργανισμούς οι οποίοι όμως ζήτησαν 4,5 εκατ. δολάρια. Λόγω υπογείου ρεύματος υπήρχε το ενδεχόμενο να παρασυρθούν τα υπολείμματα ή να χαθούν στην άμμο.
Όσον αφορά στο δεύτερο F-16 που πετούσε μαζί με το αεροσκάφος που κατέπεσε, αυτό πετούσε σε ύψος 20.000 ποδών και οι επιβαίνοντες σ' αυτό είδαν μόνο μία λάμψη και ένα αλεξίπτωτο που άνοιξε. Αυτά έχουν καταχωρισθεί και στις εκθέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας».
Ο Πτέραρχος ε.α. Τσορεκτσί αφού σημείωσε ότι το δημοσίευμα του περιοδικού «Κράμα» αποτελεί σημαντικό βήμα για την εξιχνίαση του επεισοδίου, τόνισε επίσης ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και οι σχετικές αρχές πρέπει να επιληφθούν του επεισοδίου.

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=43239

Δεν υπάρχουν σχόλια: