Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

«Κινηματογράφος και Ψυχική Υγεία»

ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
EUROPE DIRECT
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Γράμμου 2, 1ος όροφος, 83100, ΣΑΜΟΣ
ΤΗΛ:+30 –(22730) 80550
ΦΑΞ: +30 (22730) 80550
Πληροφορίες: Έλενα Χουσνή
E-mail: elenax83@yahoo.gr
www.eud-northaegean.gr

Σάμος 23 Οκτωβρίου 2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Κινηματογράφος και Ψυχική Υγεία»

Ο Σύλλογος Οικογενειών και Εθελοντών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΕΨΥ) Νομού Σάμου και η Κινηματογραφική Λέσχη, με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Bορείου Αιγαίου διοργανώνουν αφιέρωμα με θέμα «Κινηματογράφος και Ψυχική Υγεία». Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθεί η ταινία «Ζωή από την αρχή» (reign over me) την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στις 20.30 στο χώρο της λέσχης ερασιτεχνών.
Η προβολή γίνεται με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας γύρω από θέματα ψυχικής υγείας. Στην ταινία, παραγωγής 2007, πρωταγωνιστούν οι Adam Sandler, Don Cheadle και Donald Sutherland ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο Mike Binder. Η Sony Pictures Home Entertainment Hellas παραχώρησε το δικαίωμα δημόσιας προβολής και η είσοδος θα είναι δωρεάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν Λήπτες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και μέλη της κοινότητας συμβάλλουν αποτελεσματικά στην άμβλυνση του Στίγματος της Ψυχικής Ασθένειας και στην άρση των κοινωνικών διακρίσεων εις βάρος τους.
Οι ψυχικές ασθένειες - συνήθως το άγχος και η κατάθλιψη - εκτός από τα προβλήματα που δημιουργούν στη ζωή των ανθρώπων, συνεπάγονται και σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος (κυρίως για το εκπαιδευτικό, υγειονομικό και δικαστικό σύστημα). Οι ασθένειες αυτές αποτελούν έναν από τους κυριότερους λόγους των αναρρωτικών αδειών, των πρόωρων συντάξεων και των συντάξεων αναπηρίας.
Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ έχουν την κύρια ευθύνη για τη λήψη μέτρων στον τομέα αυτόν, αλλά και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές στοχεύουν στην προστασία και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα προβλήματα που η τελευταία συνεπάγεται, στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου συνεργασίας και ανταλλαγής ορθών πρακτικών - μεταξύ κυβερνήσεων και συναφών τομέων - και στο συντονισμό των διαφόρων πολιτικών, πρακτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Τα παραπάνω αποτελούν στόχους του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Ψυχική Υγεία και την Καλή Ψυχική Κατάσταση, το οποίο έχει 5 προτεραιότητες:
• πρόληψη της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας
• ψυχική υγεία των νέων και εκπαίδευση
• ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας
• ψυχική υγεία ηλικιωμένων
• καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού και αποκλεισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: